1-زائران محترم در صورت ابتلا به بیماری باید پیش از آغاز این سفر معنوی با پزشک خود مشورت کنند و همچنین علاوه بر رعایت نکات بهداشتی و پزشکی حتماً باید داروهای مصرفی خود را به همراه داشته باشند.
2-برای جلوگیری از بروز بیماریهای واگیردار باید از برخورد و تماس مستقیم با افراد بیمار دوری کرده؛ بهویژه از کسانی که مدام سرفه و عطسه میکنند یا تب دارند حدود یک متر فاصله بگیرند.
3-برای پیشگیری از بروز و انتقال بیماریهای عفونی دستها را بهطور مداوم با مایع صابون و آب شستشو دهند.
4-با استفاده از ژل ضدعفونی کننده و شستشوی دستها میتوانند تا ۵۰ درصد از انتقال بیماریهای عفونی پیشگیری کنند.
5-همچنین در حفظ و نگهداری وسایل شخصی مانند لیوان، لباس، حوله و سجاده خود دقت کنند و بهصورت مشترک با دیگران استفاده نکنند.
6-توصیه میشود از بوسیدن، تماس و دست دادن با سایر زائران خودداری کرده و تا پیش از شستشوی دستها با مایع صابون هرگز دهان و چشم خود را لمس نکنید.
7-باید هنگام عطسه و سرفه از دستمال استفاده کرده و آن را در سطل زباله بیندازند.
8-برای جلوگیری از بروز بیماریهای واگیردار حتماً از ماسک استفاده کنند و دهان و بینی خود را بپوشانند و در صورت بروز علائم سرماخوردگی و تب، بلافاصله با پزشک کاروان مشورت کنند.
9-باتوجه به بیماری شایع وبا در این ایام، زائران باید حتماً نسبت به بروز علائم وبا توجه داشته باشند و درصورت گرفتگی عضلات پشت ساق پا، اسهال آبکی، بدون دل درد و دل پیچه، عطش شدید، وجود خون در مدفوع، احساس سنگینی شکم، استفراغ بدون حالت تهوع و بدون تب سریعاً به پزشک مراجعه کنند؛ زیرا این علائم نشانههای بروز بیماری وباست.
10-با توجه به اینکه مسیر پیادهروی طولانی است زائرانی که بیمارییهای مثل دیابت و یا مشکلات عروقی دارند ممکن است دچار زخم پا شوند بنابراین علاوه بر استفاده از کفش راحت و مناسب در فواصل منظم نیز استراحت کنند.
11- به محض اینکه اسهال شروع شد، مایعات بیشتر بنوشید، مانند آب بسته بندی، آب جوشیده سرد شده، چای کمرنگ، سوپ و یا سایر مایعات سالم. از نوشیدن هرگونه مایعی که باعث دفع بیشتر آب از
بدن میشود، اجتناب کنید، ازجمله قهوه و نوشیدنیهای بیش از حد شیرین.
12-در طی سفر داروهای خود را همراه داشته باشید چه بسا تا زمان پیدا کردن داروخانه در مقصد، برای تهیه دارو دچار مشکل شوید.
13-چنانچه شما و یا بستگانتان، دارویی را به صورت مرتب مصرف می کنید، مطمئن شوید دارو را به حد نیاز و تا پایان سفر در اختیار دارید.
14-بهتر است دارو پیش خودتان باشد نه داخل چمدان.
15-هنگام سفر حتما نسخه ای معتبر از پزشک (هر چند قبلاپیچیده شده باشد) را به همراه خود داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید دارو را از داروخانه تهیه کنید.
16- فقط از طریق داروخانهها، داروی موردنیاز خود را تهیه کنیدو به هیچ عنوان نباید آن را از افراد، اماکن و یا مراکز غیر رسمی خریداری کنید.
17- در صورتیکه به دیابت مبتلا بوده و انسولین تزریق میکنید، دارو و سرنگ مورد نیاز برای تمام مدت سفر را فراهم نمائید؛ توصیه میشود که دستگاه یا نوار کنترل قندخون، قند حبه ای، نبات، بیسکوئیت و آب میوه برای درمان کاهش احتمالی قند خون ومیان وعده مناسب (مانند میوه و ساندویچ کوچک) را در سفر همراه خود داشته باشید.
18- به شرایط نگهداری داروها که معمولا روی جعبه داروها نوشته شده، دقت کرده و آنها را رعایت نمائید به عنوان مثال داروهای خود را در اتومبیلی که زیر نور آفتاب پارک شده و یا در شیشه عقب اتومبیل (حتی در زمستان) قرار ندهید، زیرا گرمای محیط باعث میشود ترکیبات موجود در دارو به ویژه شربتها و قطرههای خوراکی تغییر ماهیت پیدا کند و باعث بروز مسمومیت دربیمار شود.
19-هر چند قرصها و داروهایی که به اصطلاح جامد هستند از ثبات بیشتری برخودار بوده اما برخی از انواع آنها نیز ممکن است با قرار گرفتن در معرض هوای گرم فاسد شوند.
20- داروهای یخچالی را در ظروف مخصوص و همراه با یخ و یا ظروف خنک کننده حمل نمایید.
21- به تاریخ انقضاء مصرف دارو توجه کنید، تاریخ انقضاء معمولا به تاریخ شمسی یا میلادی روی جعبه مقوایی داروها، همچنین در انتهای ورقههای آلومینیومی بسته بندی قرصها و کپسولها، بر روی شیشه آمپول و ویالهای تزریقی و درخصوص پمادها و کرمهای موضعی بر روی انتهای تیوب پماد و کرم حک شده است.
22- داروی خود را به مدت طولانی در اتومبیل نگذارید و از نگهداری آن در پشت شیشه، داخل داشبورد وصندوق عقب ماشین خودداری کنید.
23-هنگام بروز اسهال در مسافرت از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید. در اغلب موارد ابتلا به اسهال و استفراغ، مصرف آنتی بیوتیک ضرورتی ندارد. برای پیشگیری از خطر کاهش آب بدن، مصرف مایعات زیاد ضروری است و در اسهال شدید میتوان از محلول ORS استفاده کرد.
24-دادن نذری یکی از مراسم های مرسوم کشور عراق در ایام پیاده روی اربعین است که معمولا تنوع بالایی از موادغذایی را در برمیگیرد.توصیه میشود زائران تا حد امکان از مواد غذایی سادهتر در حین سفر استفاده کنند.
25- مصرف غذاهای گرم در مراسم پیاده روی اربعین از سلامت بیشتری نسبت به غذاهای سرد برخوردار است چرا که حرارت غذا منجر به از بین رفتن میکروبهای موجود در مواد غذایی شده و احتمال مسمومیت آن را کاهش میدهد.
26-مصرف انواع مغزها در طی پیاده رویهای طولانی مدت میتواند انرژی و توانایی پیاده روی طولانی مدت را تأمین و به عنوان بهترین تغذیه مورد استفاده قرار گیرد .
27- زائرین تحت هیچ شرایطی از دستفروشان خرید نکنند، حتی این توصیه برای خرید موادغذایی خشک هم رعایت شود.
28- از مصرف سالاد وسبزی های خام و نشسته خودداری کنند..
29-بعضی از نذری هایی که داده میشود ممکن است به ذائقه و طبع شما سازگار نباشد، پس سراغ آنها نروید تا هم دستگاه گوارشتان سالم بماند و هم اسراف نکرده باشید.
30-در بسیاری از موارد عدم رعایت بهداشت مواد غذایی و دست آلوده مهم ترین علت بروز اسهال است که رعایت اصول پیشگیرانه بهداشتی و اصول تغذیه سالم می تواند از بروز این مشکل پیشگیری کند چرا که این مشکل در بین افرادی شیوع زیاد دارد که اصول بهداشتی را رعایت نمی کنند.
31-در طول مسیر، به مواد غذایی خام به ویژه گوشت خام دست نزنید و در صورتی که به این موادغذایی دست زدید حتماً بلافاصله دست خود را بشویید.
32- از میوه های پوست دار استفاده کنید و قبل از مصرف به دقت آنها را بشویید.
33-از پرخوری و مصرف خوراکیهای ناآشنا پرهیز کنید.
34 - فقط غذاهايي را که کاملاً پخته و داغ هستند، مصرف کنيد و از غذاهاي نيم پز اجتناب کنيد؛ به خصوص گوشت اگر در قطعات ضخيم به صورت کبابي يا سرخ شده پخته شود، ممکن است مرکز آن حرارت کافي نبيند و اين خود خطر ابتلا به بيماري هاي خطرناک را به همراه دارد.
35- براي دوباره گرم کردن غذا، بايد مطمئن شويد همه قسمت هاي آن به خصوص وسط آن به طور کامل داغ شده است.
36- مواد غذايي پرخطر که احتمال ابتلا به مسموميت هاي غذايي با آنها بيشتر است عبارتند از مرغ، تخم مرغ، گوشت قرمز، شير و ماهي. هميشه از سلامت اين مواد و خوب پخته بودن آنها مطمئن شويد.
37- حتي الامکان از غذاهاي آماده مثل ساندويچ، پيتزا، همبرگر، اسنک و ... استفاده نکنيد زيرا اين غذاها معمولاً سرخ شده اند و حاوي انواع سس هاي چرب نيز هستند.
38- از خرید ماست، دوغ و شیرمحلی از اماکن غیرمجاز خودداری کنید.
39- از خورشت ها کمتر استفاده کنید زیرا سریعتر فاسد می شوند.
40- غذاهای مسموم شده ممکن است بو یا مزه ناخوشایندی نداشته باشند. با اینکه اکثر مسمومیت های غذایی معمولا ظرف 24 ساعت برطرف می شوند، اما بعضی از آنها مانند مسمومیت با غذای کنسروی می توانند کشنده باشند.
41- مسمومیت و مرگ ناشی از بوتولیسم، در اثر غذا و کنسرو آلوده بروز می کند و بسیار کشنده است، بیمار مبتلا سریعا باید به یک مرکز درمانی مجهز جهت تزریق داروی ضدسم منتقل شود.
42-چنانچه در سفر از غذای آماده کنسرو شده استفاده می نمایید با جوشاندن کنسرو به مدت 20 دقیقه می توان از خطر مسمومیت کشنده بوتولیسم پیشگیری نمود.
43-دستور طلائی پیشگیری از مسمومیت غذایی "پختن غذا و خوردن آن در همان روز" است.
44- از خرید قوطی های کنسرو دارای برآمدگی، فرورفتگی و یا نشتی خودداری کنید و مطمئن شوید که درپوش آنها شکسته نشده باشد. اگر فراورده ای ظاهر و یا بوی ناخوشایندی داشت به هیچ عنوان آن را نچشید و کنسروها را قبل از مصرف 20 دقیقه در آب در حال جوشیدن حرارت دهید و سپس مصرف نمایید.
45- بهتر است در زمان بیماری از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده، غذای آماده و کنسروی اجتناب شود.
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام- واحد اطلاع رسانی داروها و سموم
شماره تماس:08432232523 داخلی128